Met man en macht wordt in Transport en Logistiek momenteel gewerkt om alles in goede banen te leiden. De behoefte aan duidelijkheid en waar-gaan-we-naartoe is voor velen groter dan ooit tevoren.
Ga je het redden, heb je een noodscenario of is deze tijd juist een kans?
Je zult je afvragen welke klanten krimpen of verdwijnen. Of welke klanten groeien. Hoeveel mensen heb je over twee maanden nodig? Welke opties heb je en welke keuzes ga je maken? De bank wil het misschien ook van je weten, je medewerkers en jijzelf. Het liefst direct en lukt dat?
Met onze kennis en ervaring kunnen we je juist nu helpen met een blik op de toekomst. Dit doen we door middel van een snel opgezette scenario planner.
Wat is de scenario planner?
De scenario planner kent 3 scenario’s: Verwacht – Worst Case – Best Case. Een praktische verwachting voor de komende tijd.
Wat kan je daarmee?
De scenario’s die we opleveren kijken ongeveer drie maanden vooruit en tonen zendingen, ritten aantal mensen en wagens. Een bruikbare basis om keuzes te maken in je bedrijfsvoering. Denk aan bezetting, commercie en communicatie richting externen (bank, accountant).
Wat hebben we hiervoor nodig?
Als basis voor de analyse hebben we uit je TMS de zendingen voor dit jaar nodig, alsmede ritnummers, wagennummers en chauffeursnummers. In elk TMS kan dit snel verzameld worden. Daarnaast vragen we soms nog enkele aanvullende gegevens, dit is per situatie verschillend.
Hoe werken we?
In de week na aanlevering van de gegevens hebben we regelmatig contact. We maken met jou de drie scenario’s. In een finale online vergadering nemen we jouw scenario’s met je door. Waar nodig geven advies en beantwoorden we vragen die je op dat moment nog hebt. Natuurlijk krijg je jouw scenario’s opgestuurd. Het zijn tenslotte jouw handvatten.
Wie zijn wij?
Wij (Bricklog) combineren jarenlange ervaring in Transport en Logistiek met passie voor nieuwe technologie en het begeleiden van veranderingen. Ons Powerblocks team biedt slimme oplossingen voor dagelijkse vragen in Transport en Logistiek. We nemen niet over. Regie blijft bij de directeur en zelfredzaamheid bij de medewerker. Zoals het nu ook is.